
Wysoka zawartość tłuszczu niekoniecznie sprawia, że lody są smaczniejsze
20 lipca 2017, 11:05Choć koneserzy twierdzą, że lody z większą zawartością tłuszczu są smaczniejsze, badania specjalistów z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii wykazały, że ludzie często nie potrafią zauważyć różnicy między ilością tłuszczu w tym deserze.

Ogrodniczy sposób na malarię
6 lipca 2017, 14:39Usunięcie kwiatów jadłoszynu baziowatego (Prosopis juliflora) może być jednym ze sposobów zwalczania malarii. Starsze samice komarów Anopheles nie mają bowiem wtedy wystarczającej ilości pożywienia i umierają. Wyeliminowanie dorosłych samic przerywa zaś cykl transmisji malarii.

Inhibitory pompy protonowej związane z większym ryzykiem zgonu
5 lipca 2017, 11:16Długoterminowe używanie inhibitorów pompy protonowej, leków stosowanych w leczeniu schorzeń górnego odcinka przewodu pokarmowego, jest powiązane z wyższym ryzykiem zgonu. Dotychczas leki te wiązano z takimi problemami jak uszkodzenia nerek czy demencja. Teraz badania przeprowadzone na Washington University School of Medicine wykazały istniejące podwyższone ryzyko zgonu związane z przyjmowaniem leków tej klasy.

Obszerna metaanaliza wykazała, że fluorowanie wody nie jest szkodliwe dla zdrowia
5 lipca 2017, 05:39Fluorowanie wody pitnej, mimo że stosowane od dziesiątków lat, wciąż wzbudza kontrowersje, a w wielu serwisach internetowych można przeczytać, że przyczynia się ono do rozwoju nowotworów czy obniżenia ilorazu inteligencji. Sprawę postanowił ostatecznie rozstrzygnąć australijski National Health and Medical Research Council (NHMRC)

Dieta wysokotłuszczowa w czasie ciąży zwiększa ryzyko raka piersi w następnych pokoleniach
4 lipca 2017, 11:29Badanie na myszach wykazało, że wysokotłuszczowa dieta w czasie ciąży zwiększa ryzyko raka piersi na kilka pokoleń - u córek i prawnuczek.

Piwo z probiotykami na odporność i zdrowe jelita
28 czerwca 2017, 16:41Na Narodowym Uniwersytecie Singapuru (NUS) powstało probiotyczne piwo w stylu sour (kwaśne), które zwiększa odporność i sprzyja zdrowiu przewodu pokarmowego.

Mikrobiom izraelskich burz piaskowych
28 czerwca 2017, 07:20Naukowcy z Instytutu Nauki Weizmanna zbadali mikrobiom burz piaskowych.

Oliwa extra virgin chroni mózg przed alzheimerem
23 czerwca 2017, 11:26Dieta śródziemnomorska wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi, w tym z mniejszą częstością występowania demencji. Podczas ostatnich badań naukowcy ze Szkoły Medycznej Lewisa Katza Temple University zidentyfikowali jej składnik, który chroni przed spadkiem funkcji poznawczych - oliwę extra virgin.

Paracetamol - dobry sposób na zapobieganie chorobie wysokościowej
20 czerwca 2017, 12:05Paracetamol równie skutecznie co ibuprofen obniża ryzyko choroby wysokościowej (ang. acute mountain sickness, AMS), ale powoduje mniej skutków ubocznych.

Mikrotomografia synchrotronowa pozwoliła ujrzeć zawartość koprolitów z Krasiejowa w 3D
9 czerwca 2017, 11:43Modelowanie 3D wskazało na obecność resztek pokarmu w skamieniałych odchodach (koprolitach) sprzed 230 mln lat.